Coos Huijsen

De geboortepapieren van Nederland

De geboortepapieren van Nederland

De geboortepapieren van Nederland verscheen 2014 bij Elsevier Boeken en het Nationaal Archief. Het boek was een groot succes: in augustus 2018 kreeg het zijn vierde druk. Deze stijlvolle hardcover bevat – in hedendaags Nederlands – de drie belangrijkste en misschien wel meest revolutionaire geschriften uit de Nederlandse geschiedenis:

• de Unie van Utrecht uit 1579
• de Apologie van Willem van Oranje uit 1581 en
• het Plakkaat van Verlating uit 1581.

Ze worden ingeleid en toegelicht door Coos Huijsen en Geerten Waling, die laten zien waarom deze teksten nog steeds relevant zijn voor de lezer in de 21ste eeuw. De twee historici betogen onder meer dat ‘de geboortepapieren van Nederland’ staan voor het revolutionaire karakter van de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd. Deze opmerkelijk vroege Nederlandse Revolutie werd een inspiratiebron voor de Engelse, Amerikaanse en Franse Revolutie van respectievelijk 1688, 1776 en 1789.

Het voorwoord is van prof. dr. James ­Kennedy (destijds Universiteit van Amsterdam), het nawoord van Martin Berendse, toenmalig algemeen rijksarchivaris en directeur van het Nationaal Archief.

De geboortepapieren van Nederland verscheen in 2014 bij Elsevier Boeken en het Nationaal Archief. Hardcover, ingebonden, met afbeeldingen in kleur, 224 p. voor maar € 14,95. Bestellen (2e druk) kan hier.

Bespreking de Telegraaf: “Wie onze geschiedenis liefheeft, beveel ik het van harte aan,” schreef ‘Stan Huygens’ in augustus 2014 in een jubelbespreking in De Telegraaf. “Interessant”, “redelijk chic”, “betaalbaar”. Lees hier de hele recensie.

Meer recensies en nieuws over De geboortepapieren van Nederland:  https://www.facebook.com/geboortepapieren.