Coos Huijsen

Homo politicus

Homopoliticus nieuw coverDit boek is verschenen bij Uitgeverij Balans (Amsterdam 2016). Bij de boekpresentatie in de Rode Hoed werd Coos Huijsen door burgemeester Eberhard van der Laan onderscheiden met de Frans Banning Cocq-penning van de gemeente Amsterdam, als erkenning voor zijn verdiensten voor de stad, in het bijzonder de homo-emancipatie. In 2017 werd Huijsen bovendien benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Een homo in de politiek – nog niet eens zo lang geleden was dat onvoorstelbaar. In de meeste landen is dat nog altijd zo. Toen Nederland in 1945 werd bevrijd, vormden de homoseksuelen een geminachte minderheid, en dat bleven ze nog jaren. De emancipatiestrijd moest nog worden gestreden, zowel maatschappelijk als persoonlijk. Deze strijd, waarin Nederland internationaal gezien een belangrijke rol heeft gespeeld, leverde in 2001 uiteindelijk het homohuwelijk op, maar 25 jaar daarvoor ook de eerste parlementariër ter wereld die openlijk als homo uit de kast kwam.

Die eerste parlementariër was Coos Huijsen. In Homo politicus beschrijft hij de stille, grauwe beklemming van zijn jeugd op het naoorlogse, superchristelijke Goeree Overflakkee, waar hij als jongen besefte dat hij anders was dan de rest. In de jaren zestig werd hij actief in de politiek voor een christelijke partij, maar door de rechtervleugel daar als ‘verkeerde Coos’ weggezet. Hij kwam uit de kast, brak met de CHU en werd homoactivist. In het bruisende Amsterdam van de jaren zeventig ontdekte hij hoe het voelt om als mens gewoon jezelf te kunnen zijn. Hij ontmoette er de liefde van zijn leven.

In Homo politicus laat Coos Huijsen op aansprekende en openhartige wijze zien hoe het persoonlijke en de politiek met elkaar zijn verweven. Onze verworvenheden zijn zeker niet vanzelfsprekend – ze moeten worden onderhouden en verdedigd.

‘In Homo politicus laat Coos Huijsen zien dat het nog niet zo heel lang geleden onvoorstelbaar was dat iemand zich in Den Haag als homoseksueel kenbaar maakte.’ ****-recensie in de Volkskrant (19 maart 2016).

‘Huijsen verdient lof omdat hij een stukje politieke geschiedenis op persoonlijke wijze tot leven laat komen. Leerzaam en bemoedigend voor nieuwe generaties.’ ****-recensie in Elsevier (29 maart 2016).

Klik hier voor meer interviews en recensies over Homo Politicus. Klik hier voor een leesfragment uit het boek.

ISBN: 9789460030949 (paperback)
Aantal pagina’s: 288
Prijs: € 19,99

 

Homo politicus