Elsevier: Coos Huijsen schrijft bemoedigend emancipatieboek
Door: Carla Joosten, Elsevier (29 maart 2016)
Persoonlijk verslag van de strijd om als homo door het leven te kunnen gaan.
Coos Huijsen Homo Politicus Balans, 288 pagina’s, € 19,95
4 van de 5 sterren
In 1939 geboren worden, opgroeien op een van de ‘superchristelijke’ Zuid-Hollandse eilanden en dan ontdekken homoseksueel te zijn. Het leidde bij Coos Huijsen tot een decennialange worsteling. Homoseksueel zijn werd in die tijd gezien als een afwijking. ‘De meerwaarde van diversiteit en zelfontplooiing was nog niet ontdekt,’ schrijft Huijsen.
Als jongeman, die depressief wordt van de onmogelijkheid om zichzelf te kunnen zijn, wilde Huijsen zijn geaardheid niet ontkennen. Toch komt hij pas op zijn 33ste uit de kast, na zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer voor de Christelijk-Historische Unie. In 1976, als hij weer Kamerlid is, is hij de eerste politicus ter wereld die voor zijn homoseksualiteit uitkomt. Hij werd hierover zelfs door een Amerikaans radiostation geïnterviewd.
Nu heeft hij zijn levensverhaal opgeschreven. Zijn boek is meer dan dat. Het schetst een beeld van de homo-emancipatie in de afgelopen vier decennia. Huijsen toont hoe vrijzinnig en tolerant vooral Amsterdam was.
In deze ‘homohoofdstad’ van de wereld kon Huijsen, die zijn identiteit zo lang verborgen had gehouden, eindelijk zichzelf zijn. Hij stortte zich in het homo-uitgaansleven en trof een vriend met wie hij nu alweer bijna 43 jaar samen is. Hij verruilde de CHU voor de PvdA, die hij later trouwens ook weer zou verlaten.
Het boek moet een feest van herkenning zijn voor generatiegenoten. Huijsen schetst de tafereeltjes in huiselijke kring en hoe er wordt gereageerd als hij met zijn vriend verschijnt, soms toch nog verrassend empathisch. ‘Een eeuw van tobberigheid, spoelde van me af,’ schrijft hij.
Amsterdam was een ware broedplaats voor homorechten. In dat proces speelde Huijsen, voor en na zijn korte Kamerlidmaatschap leraar en rector, een rol. Zo voerde hij met een vriendenclub actie tegen de Amerikaanse anti-homo-activiste Anita Bryant. Ook stond hij aan de wieg van de Stichting Vrije Relatierechten. Nederland zou in 2001 uiteindelijk het eerste land worden waar het huwelijk ook voor homo’s werd opengesteld.
Homo-activist is Huijsen nog altijd. Onder meer als voorzitter van het Blauwe Fonds, dat de rechten van homoseksuelen bewaakt. Dat is hard nodig. Door de demografische veranderingen is de homo-acceptatie in Amsterdam na de jaren tachtig van de vorige eeuw eerder af- dan toegenomen. Hand in hand lopen durft menig homopaar niet meer.
Huijsen verdient lof omdat hij een stukje politieke geschiedenis op persoonlijke wijze tot leven laat komen. Leerzaam en bemoedigend voor nieuwe generaties.
Oud CHU- en PvdA-politicus Coos Huijsen (77) is historicus en kreeg in 2016 de Frans Banninck Cocq Penning van Amsterdam
(Bron: http://www.elsevier.nl/cultuur/blog/2016/03/287803-287803/)